Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Bombaként robbant a hír, mely szerint az ismert vállalkozó Simicska Lajos letétbe helyezett videoszalagokat arra az esetre ha vele valami történne.

A minden érdekeltségétől megváló Simicska Lajosnak van még egy utolsó húzása: videóra vett egy hosszú monológot, amin közös ügyeikről beszél Orbán Viktorral – írja a Népszava Simicska egyik munkatársára.

“Lajos arról is gondoskodott, hogy ebből többen részleteket lássanak, így a másik oldalon is tisztában lehetnek vele, mivel járna, ha ez kikerülne”

– mondta névtelenséget kérő munkatársa.

De miről szólhat ez a videofelvétel? Nézzük meg azt, amiről mindenki tudhat.

Orbán Viktor 1992-re a legnagyobb támogatottságú pártot vezette, ennek ellenére 1994-ben az MSZP úgy elpáholta a Fideszt, hogy gyakorlatilag a jobb-liberális párt a megsemmisülés szélére sodródott. Éppen hogy csak lapos kúszásban becsusszant a parlamentbe.

Orbán és politikai elitje megértette: gazdasági hátország és médiahatalom nélkül nem megy. Simicska akkori pártpénztárnok pedig bele is kezdett a gazdasági hátország megépítésének. Hirtelen gombamód megszaporodtak a Fidesz környéki gazdasági csoportosulások. Volt minden, autókölcsönzéssel foglalkozó cégtől kezdve a Simicska-birodalom mai napig ékkövének számító MAHÍR óriásplakát cégig minden.

Mindeközben kézen-közön eltűnt a Fidesz-székház is. 1993. január 11-én a Fidesz eladta az állami MKB Banknak a Váci utcai pártszékházat. A befolyó pénzből Orbánék elkezdték felépíteni a párt gazdasági hátterét. 1992 áprilisában egy titkos kormányrendelet több ingatlant, köztük a Váci utca 38. alatti volt Tiszti Kaszinót adta oda a kormányon lévő MDF-nek és az ellenzéki Fidesznek közös pártszékházként.

A két párt 1992 szeptemberében előszerződést kötött az épületek eladásáról az MKB – akkor még állami – bankkal, és meg is kapták a vételár 90 százalékát. Ekkor egy kis kivárás után, amely idő alatt a parlament gyorsan még az áfamentességet is megszavazta az ilyen ügyletekre, 1993. január 11-én megkötötték a végleges szerződést.

A KÉT PÁRT 1 MILLIÁRD 530 MILLIÓ FORINTOT KAPOTT 46-54 SZÁZALÉKBAN (833-697 MILLIÓ) MEGOSZTVA AZ MDF JAVÁRA, ÉS UGYE MÁR ÁFÁT SEM KELLETT FIZETNIÜK.

Az átlagkereset akkor nettó 18 ezer forint volt, szóval nagyjából tízszer annyit ért ez a pénz akkor, mint most.

– írja az Index.

Ebből finanszírozták tehát a későbbi birodalomépítést, amelyet mondani sem kell a székház-botrányhoz hasonlóan titokzatos vargabetűk szegélyeztek. Például megjelent Kaya Ibrahim és Josip Tot egy németországi török, illetve németországi horvát személy, akiknek több, tetemes köztartozást felhalmozó Fidesz-közeli (magyarországi) céget adtak el 1995-ben, illetve 1997-ben, vélhetően szándékos adócsalási célzattal. Az általuk felvásárolt cégek arra hivatkozva, hogy semmi közük a korábbi ügyletekhez, adósságaikat nem fizették meg, több százmilliós köztartozást tüntetve így el.

Így érünk el a Fidesz hatalomra kerüléséhez, amikor is Simicska Lajost az ügyletek mögött álló mesterelmét kinevezték az akkori Adó és Pénzügyi Ellenörzési Hivatal az APEH élére. A mendemondák szerint 1998 augusztusában, a Simicska kinevezését követő hétvégén vagy novemberben – halottak napján – töröltek, módosítottak, vagy átírtak adatokat a számítógépes rendszerben, ezzel számukra kedvezőbb helyzetbe hozva a kiválasztott cégeket. Ezzel eltüntetve a korábbi nyomokat.

A “hosszú bájtok éjszakájának” elnevezett ügy vizsgálata nem vezetett eredményre, azonban erre nem is sokan számítottak az 1998 és 2002 közötti Fidesz kormányzás alatt. 4 év pedig hosszú idő arra, hogy elvarrják a szálakat.

A Fidesz gazdasági hatalmának megszilárdulásával elindulhatott az a – maradjunk annyiban – kétes időszak, mely aztán később elvezetett a 2010-es kormányváltásig. És a kérdések sora bővül is.

Például ki finanszírozhatta az utcai zavargásokat? Ki állhatott az MSZP kormány elleni sosem látott gyűlöletkampányok mögött. A kormányváltás után hogyan “parcellázták” fel a közvagyont?

Ezekre a kérdésekre és a fenti birodalom-építésre adhatna választ Simicska videója. Hiszen egy-személyben vezényelte le mindazt, ami miatt a Fidesz hatalomra került. Ismeri a gépezetet, tudja hol vannak a fogaskerekek. Persze egyetlen ügyben sem indult vizsgálat, de Polt Péter legyen a talpán, aki figyelmen kívül hagyhat egy olyan videoszalagot, mely megjelenésére egy ország vár 20 éve.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: