Tankönyvek - Fotó: Czeglédi Zsolt MTI
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Öt magánkézben lévő tankönyvkiadó indított pert az Oktatási Hivatal (OH) ellen

 

Összesen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó indított pert az Oktatási Hivatal (OH) ellen – köztük az ország egyik legnagyobb magánkiadója is – mert nyilvánvaló diszkriminációnak tartják, hogy az ugyanolyan kerettantervhez írt állami kiadású tankönyvek engedélyét meghosszabbították, míg a magánkiadók által szabályosan benyújtott hosszabbítási kérelmeket elutasították – értesült lapunk.

A kiadók közül többen a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) is tagjai.

– Még nagyon az elején vagyunk, a nyári ítélkezési szünet, valamint a közigazgatási bíróságok nem éppen konfliktusmentes átszervezése miatt is nehezen tudható, hogy a már benyújtott keresetek tárgyalására mikor kerülhet sor, a pereskedő kiadók addig nem szeretnének a nyilvánosság elé állni.

Az ügy súlyát azonban jól mutatja az egységes fellépés – nyilatkozta a Népszavának Romankovics András. A Tanosz alelnöke elmondta, számos példával tudják bizonyítani, hogy az OH nem a tankönyvek minőségére, hanem a kiadói tulajdonviszonyokra tekintettel utasította el az eredeti engedélyek meghosszabbítására való kérelmeket.

Az Orbán-kormány évek óta próbálja kiszorítani a magánkiadókat a piacról, ennek egyik első lépése a tankönyvellátásról szóló törvény 2013. decemberi elfogadása volt, ami után a magánkiadóknak mindössze két munkanapjuk volt arra, hogy meghosszabbíthassák az akkor lejáró tankönyv engedélyeiket.

2014 márciusában pedig született egy rendelet, amely szerint – az uniós szabályokkal és alapjogokkal szembemenve – csak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fejleszthet tankönyveket, illetve szükség esetén az oktatásért felelős miniszter írhat ki nyilvános pályázatot – ilyenre viszont 2013 óta nem volt példa közismereti tankönyvek esetében.

A Tanosz adatai szerint a magánkiadók hosszabbítási kérelmének 2018-ban történő elutasítása összességében több száz tankönyvet érint, mely már a tankönyvellátás színvonalát és ezzel az oktatás minőségét is veszélyezteti.

Forrás: Népszava


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: