Mellár Tamás - Fotó: 168 óra
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A májusban megalakult Parlament egyetlen független képviselője Mellár Tamás, aki a baranyai 1. választókerületből került be az Országgyűlésbe.

 

Így persze más feltételek mellett dolgozhat, mint valamelyik párt frakciójának tagja.

Mellár Tamás az egyetlen, aki függetlenként került be a Parlamentbe, bár a kampány során több ellenzéki formáció is őt támogatta, ha mással nem is, azzal, hogy nem indított ellene jelöltet. Na de milyenek egy független képviselő lehetőségei?

– Gyakorlatilag egy hónap telt el, mióta hivatalossá vált, hogy országgyűlési képviselő lettem. Ez nem túl hosszú idő, még nekem is ismerkednem kell a lehetőségekkel, mozgástérrel. Ami biztos, hogy a Költségvetési Bizottság tagja leszek, itt szerintem tudásomnak megfelelő szakmai munkát végezhetek. Szerintem a Parlament normális menetrendje őszre alakul ki, hiszen most a kormány felállása, a miniszterek meghallgatása folyik, majd a nyári szünet előtt a költségvetést is el kell fogadni, úgyhogy lesz munka bőven. Nagy kérdés, hogy mennyire tudom majd a hangomat hallatni, mert a munkarend alapvetően a frakciókra van szabva, nem az egyéni képviselőkre. Az biztos, hogy csak akkor fogok hozzászólni, ha lesz érdemi mondanivalóm, nekem nem kenyerem a vitriolos, teátrális, kemény fellépés, nyugodt, szakszerű és tárgyszerű felszólalásaim lesznek.

A frakciók mögött – a pártfinanszírozásnak köszönhetően is – komoly szakértői csapatok dolgoznak, egy egyéni képviselőnek ezen a téren is megvannak a korlátai.

– A Képviselői Irodaházban nekem is ugyanúgy jár egy iroda, mint a többieknek, és itt van engem segítő munkatárs. Pécsett is keressük a megfelelő helységet irodabérlésre, hogy továbbra is kapcsolatban lehessek a választókkal. Nekem is van titkárnőm, aki a napi ügyeket, protokollt, adminisztrációt intézi. Igyekszem szakértői csapatot is toborozni, de ez csak baráti alapon tud esetemben működni, vagyis nem fizetett szakemberekről van szó.
Egy egyéni körzetben megválasztott képviselőnek napi szinten kell tartania a kapcsolatot a választóival, ez frakciótagként könnyebb, hiszen sok terhet levehetnek a társak a válláról, de függetlenként máshogy működik.

– A hét első felét általában Budapesten töltöm, hiszen ekkor folyik a bizottsági munka, ekkor vannak a plenáris ülések. Utána azonban a helyi ügyekkel kívánok foglalkozni, a pécsi irodát már említettem, de dolgozunk az internetes fogadóórák elindításán, hiszen ki kell használni a korszerű technika adta lehetőségeket, de továbbra is feltűnök majd a piacokon, a Vásártéren, és jelen leszek a városi közgyűléseken is. Emellett fontos feladatnak tekintem a helyi szerveződések beindítását is.

Egy független képviselőt nem köt semmiféle frakciófegyelem, így mindig lelkiismerete szerint szavazhat. Ugyanakkor bármelyik képviselőtársával bármikor leülhet kávézni, beszélgetni, nem néznek sem rá, sem partnerére ferde szemmel. Mennyire tekintenek csodabogárként a többiek a független képviselőre?-

– A kormánypárti képviselők részéről három magatartástípussal találkoztam eddig, bár hozzáteszem, többségüket jól ismerem. Vagy közömbös mondatokat váltottam némelyikükkel, vagy csak egy hűvös biccentést kaptam, de olyan is akadt, aki tudomást sem vett rólam. Az ellenzéki oldal más kérdés, hallottam Keresztes Lóránt felvetéséről a baranyaiak együttműködésével kapcsolatban, de őszintén, én eddig nem láttam olyan konstruktívnak az LMP-t, ha ez változik, nem zárkózom el, és én személy szerint Pécs és Baranya ügyénél távolabbra is gondolnék, ha ez programok mentén valósul meg. – írta meg a Pécsi Napilap.

“Lesz Pécsett irodám és dolgozunk az internetes fogadóórák elindításán, hiszen ki kell használni a korszerű technika adta lehetőségeket, de továbbra is feltűnök majd a piacokon, a Vásártéren, és jelen leszek a városi közgyűléseken is. Emellett fontos feladatnak tekintem a helyi szerveződések beindítását is.” – mondta ma Mellár Tamás.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: