Szanyi Tibor MSZP alelnök
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Európai Parlament plenáris ülésén az európai értékek védelmén dolgozó civil szervezetek támogatásáról vitáztak a képviselők.

Szanyi Tibor az ülés után nyilatkozott: A magyar civil szervezetek számíthatnak az EU segítségére.

Az EP célja elsősorban a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok európai térnyerésének támogatása. Az EU alapértékeit veszélyeztető támadásokat látva döntöttek arról a képviselők, hogy szükség van a feladatnak kitüntetett címkét szentelni a következő hétéves uniós költségvetésben.

Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő üdvözölte ezen eszköz létrehozását, ugyanakkor kifejezte sajnálatát, hogy éppen a magyar kormány demokráciát és jogállamiságot romboló tevékenysége volt a kezdeményezés legfőbb katalizátora.

„Az EU hosszú ideje nyújt támogatást az Unión kívüli civil szervezetek számára. Most a magyar és lengyel kormány illiberális ámokfutása nyomán felismerte, hogy többé már az Unió határain belül sem magától értendő a demokrácia” – mondta el a szocialista politikus.

„A magyar civil szervezetek, közvetlenül Orbán Viktor irányításával már eddig is ki voltak téve a kormány zaklatásának. Az európai értékek szerint demokratikusnak semmiképp nem mondható parlamenti választásokat követően azonban egészen biztos, hogy a helyzet súlyosbodni fog. Orbán ezt maga ígérte meg a választási kampány során” – emlékeztetett Szanyi Tibor.

„A modern történelmünk legsötétebb időszakaira emlékeztető listázások, a boszorkányüldözés és gyűlöletkeltés mellett az Orbán-csatlósok minden bizonnyal ezt az új európai eszközt is megbélyegzik majd.

Éppen ezért közös feladatunk annak elérése, hogy minden magyar állampolgár számára egyértelművé váljon: a jogfosztottakat, az elesetteket, az állam által üldözötteket vagy épp semmibe vett embereket segítő szervezetekről beszélünk.

Olyan szervezetek európai uniós támogatásáról van szó, amelyek léte emberarcot ad egy társadalomnak, és amelyek lerombolásának tűrésével elfogadjuk, hogy állampolgárként nem számít a szavunk, a politikai hatalom kontroll és ellenkezés nélkül dönthet a fejünk felett” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

A témával kapcsolatban a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében ez áll: “Elfogadhatatlan, hogy Brüsszelben, politikai szempontok alapján válasszák ki a támogatandó civil szervezetek körét.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: