Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A volt kormányszóvivő szerencsére sosem rejtette véka a véleményét. Ez most sincsen másképpen. Ezúttal nagyon keményen beleállt a hatalomba.

Török Zsolt MSZP-s politikus írását változtatások nélkül közöljük. Íme:

Értékrendjük szerint?
A Fidesz egy jobboldali, azaz a tőke, a gazdagok pártján álló érdekcsoport. Jobboldali pártnak nevezett üzleti kör, tehát mindenkor a bankok, a munkaadók, a nagy gazdaságok és a multik érdekeit fogja kiszolgálni az adósokkal, a munkavállalókkal, a kisvállalkozókkal szemben.

Egyesek szélsőjobboldali pártnak tartják túlzott nacionalizmusa, sovinizmusa és az olykor burkolt rasszizmusa miatta. A gyűlöletkeltő és a nemzetet megosztó, a másképp gondolkodókat kirekesztő politikai kommunikációja miatt pedig sokan még szélebbre helyezik őket.

Igazi értékrendjüket azonban nem kommunikációjuk, hanem tetteik, politikai intézkedéseik alapján lehet megítélni. Félreértés ne essék, alábbi soraim nem kampánycélokat szolgálnak, hiszen éppen most nyerte meg a Fidesz a választást.

Bár, úgy nyertek, hogy maguknak kedvező választási törvényeket írtak, s a teljes média 70-80%-át lenyúlva abból csak a kormányzati propaganda hazug szennye ömölhetett a választókra. De baksisra is jutott közpénz, hogy abból vásároljanak szavazatokat. A választási csalásoktól sem riadtak vissza az elmúlt évtizedekben, s ha kellett, akkor most is alkalmazhatták ezeket.

Tisztességtelen és aljas eszközökkel, de ők birtokolják a hatalmat, s nem a demokraták szolgálhatják a népet. Ez igazságtalan és erkölcstelen, de tény. Az arányokon lehet vitatkozni, de tény. Sajnos.

Viszont az elmúlt 8 évben megismerhettük őket tetteik alapján, hogy milyen értékrendet is képviselnek ők valójában. Nem Bróker Lajcsi zavaros pénzügyeire, vagy a Nemzet Vejének üzletére gondolok, az „csak” a hasznuk amit a zsákmányoltak.

Nézzük inkább a nagy társadalmi rendszereket!

Egészségügy – ha szegény vagy megdögölhetsz
Nem indulatból használom ezt a kifejezést, hanem mert ez kifejező. Elindítottak egy folyamatot, amiben hagytak lerohadni egy csomó egészségügyi intézményt. Máshol, ha lehet lopni, akkor felújítanak néhány egészségügyi intézményi épületet, de csak a „betont”. Modern gép vagy kerül bele, ha van rajta percentjük, vagy nem, ha nincs.

De hiába is, mikor nincs orvos, szakápoló, mert vagy külföldre menekültek már, vagy a fizetős egészségügybe vándoroltak át. Ugyanis az elmúlt 8 évben rohamosan nőtt a fizetős egészségügyi szolgáltatók száma és a pénzért igénybe vehető vizsgálatok, kezelések, beavatkozások köre. Illetve megjelent a drága, de elit egészségügyi intézmények egy szűk köre.

Ha tehát csóró vagy, akkor mehetsz az „állami” kórházba, szakorvosi rendelőbe, s vagy van ott szakszemélyzet, vagy nincs, de legalább hosszú a várólista és van fertőzésveszély is. Lehet, hogy mindent megtesznek érted, de sajnos rosszabbak az esélyeid. Sorry.

Ha van egy kis pénzed, mert nem akarsz hónapokat várni egy ultrahangra, egy MR-re, egy Ct-re, akkor 20-30-40 ezer forintért meg is vásárolhatod a gyorsaságot, ami olykor akár az életben maradásodat is jelentheti. A beavatkozásra már vagy nincs elég pénzed, vagy akár hitelből is ki tudod majd fizetni, vagy pár százezret még össze tud a család kaparni, ha összetud. Esetleg középosztálybeliként már volt is külön maszek egészségbiztosításod, amire ha befizetted te vagy a céged azt a havi 5-10-20 ezret, akkor megint van esélyed gyors vizsgálatra, kezelésre, gyógyulásra, életben maradásra.

Ha gazdag vagy, akkor választhatsz az itthoni luxus eü intézmények és a külföldi hasonlók közül, vagy az itthoniak közül is, bár a tulajdonos végül mind a kormánykörökhöz közel álló. Meggyógyulhatsz, élhetsz.

A legszegényebb 1 milliónak, a legalsó decilisnek, ha nincs pénze gyógyszerre, akkor gyorsabban fejezi be a földi pályafutást, „Hisz’ különben is csak költség”-ként tekintettek rá.
A 2.3. decilisben helyet foglalóknak van annyi pénze, hogy gyógyszert vegyen, de még mindig a legatyásított államira van utalva.
A 4-8(-9). decilisben, ez lenne a középosztály és a felső középosztály már van annyi pénze mindenkinek (?), hogy egy váratlan betegség esetén ki tudja fizetni a gyógyszereit, a gyorsított (maszek) diagnosztizálást, és még a kezelést, gyógyítást is. Biztosítás révén, hitelből, családi összefogásból, de pénzért vehet magának életesélyt.

A leggazdagabbak pedig, akik a nép kizsákmányolása révén állnak saját lábukon egészségesebben tudnak élni és ha mégis betegség érné őket, akkor is gyorsan és jó körülmények között gyógyulhatnak.
Ismerős az a mondás, hogy „akinek nincs semmije az annyit is ér”. Nos, ez az ő evoluciós elméletük is.

Oktatás – a hatalom tudás
A mondás eredetileg fordítva van: a tudás hatalom, de az Orbánisztáni társadalmi viszonyokra az alcímben szereplő formula az igaz. Ha van a családnak hatalma, pénze, vagy a hatalmasok samesza, szolgája a család, akkor szerezhet tudást is a gyermek.

A tankötelezettség korhatárának leszállítás azt szolgálja, hogy a legingerszegényebb környezetből érkezőket gyorsan dobja le magáról a rendszer. S sokaknak ez tetszik is, mert azt mondják, hogy „Minek fizessük még 2 évig, hogy bejárjon a 16 éves gyerek melegedni az iskolába? Így van, utcára velük!”

De ha visszakérdezünk, hogy és belegondolt-e abba, hogy ekkor a 8 általános, és/vagy a szakma nélkül az utcára kerülő gyerekből mi lesz? Akkor nincs válasz. Vagy ha még egy kérdést teszünk fel, akkor sincs jó válasz: „Mi az olcsóbb, hogy még 2 évig taníttatod, vagy az, hogy a végzettség nélkül az iskolából kikerülő gyereket még 40 évig fizeted?”

Mert ugye 8 általános és/vagy szakma nélkül nagyon nehezen tud elhelyezkedni, s a közmunkát és a segélyt pedig az (is) fizeti, aki támogatja a tankötelezettség 16 éves korhatárát.

Az alapfokú oktatást sok esetben játszották át az egyházak kezére, ahol már „ügyesen” lehet szegregálni, de itt olykor van egy kis plusz szülői hozzájárulás. Tehát a kistelepüléseken van a „fizetős” egyházi/alapítványi iskola és van a lepukkantabb, fele annyi normatívából gazdálkodó állami iskola. Aki meg tudja fizetni dolgozóként, középosztálybeliként, az rögtön nem az államiba viszi a gyerekét. Sokszor nem is pénz, csak protekció kell hozzá.

Aztán ha többet akar az a gyerek, mert nyelveket tanulna, akkor a külön tanár is pénzbe kerül. S mire, ha nem a gyerekére, annak tudására áldoz a szülő havi tízezreket. Ha kurrens szakmát akar tanulni a nebuló, akkor a gyakorlati hely is költséget jelent a családi kasszának. Ha távolabbi városba menne, akkor a kollégium, albérlet, utazás megint extra kiadás. Ha meg netán zenélni is, vagy táncolni is, vagy programozni is akar az rosszcsont, akkor nyúljon megint zsebbe a család. Ha nem lyukas a zsebe 3 műszak, 2 állás, és nagyszülői segítség után sem.

És hogy fog majd egy egyetemi felvételin egyenlő esélyekkel versenyezni egy olyan diák, akinek a szülei nem tudtak külön tanárt fizetni, extra nyelvórák vásárlásával pluszpontot érő nyelvvizsgát biztosítani? Hiába is lenne hasonlóan szorgalmas, tehetséges és okos. A családi házból hozott hátteret már nem is említve. ha nincs pénzed, hatalmad, akkor tudás megszerzéséhez is kisebb az esélyed Orbánisztánban.

Török Zsolt – Fotó: Török Zsolt Facebook oldala

Adórendszer – több pénzt a gazdagabbnak
El kell ismerni, ha valaki sokat dolgozik, tehetséges, értékes tudása van, vállalkozik, tehát kockáztat, és még másoknak is munkát-kenyeret ad, vagy ha jelentős hasznot hajt a társadalomnak is! Ezt a fizetések mértékében kell elismerni és az adózással pedig nem szabad büntetni a többlet teljesítményt, az értékes tudást, a szorgalmat, a személyes befektetést.

De a jelenleg uralkodók első intézkedése volt, hogy lecsökkentették saját adójukat is 150-200 ezer forinttal. Mert a miniszterek, államtitkárok, banki vezetők szintjén keresők a havi egymillióból kb 320-350 ezret adóztak 2010-ig, míg az egykulcsos adórendszer révén már csak 150-160 ezret. Csak a havi plusz nyereségük, havi plusz 150-200 ezer forint bevételük több volt, mint sok munkavállaló teljes havi keresete. De eközben eltörölték a legalacsonyabb keresetűek adójóváírását.

A tőke jövedelmek után nem kell magasabb adót fizetni, mint a munkával megtermelt kereset után.
A családi adókedvezményeket is akkor lehet maximális mértékben lehívni, hogy ha nagyon magas a kereset, ha a jobb módúakhoz tartozik valaki, miközben a mindenkihez eljutó családi pótlékot 9 éve nem emelték.

Minden esetben visszaköszön az örökérvényű mondásuk: „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Sok pénzhez jön a még több pénz. Közben a dolgozók millióitól elvett, vagy ki nem fizetett pénzeket pedig maguknak, vagyis a leggazdagabb 5-10%-nak osztják ki.

Ha szegény vagy, akkor nem tanulhatsz, illetve csak egy szintig. A külföldi tanulmányokat felejtsd is el! Az egészségedre nagyon vigyázz, pláne ha szegény vagy, mert ha nem termeltél elég GDP-t, vagy nem vagy a klán tagja, kiszolgálója, esetleg veje, akkor saját magadnak kell lábra állnod!
Csak hogy itt milliók nem akarnak az Orbáni értékrendek szerint élni! Csak hogy mi igazságosabb, egyenlőbb, demokratikusabb Magyarországot akarunk! – Írta Török Zsolt.

S röviden, tömören össze is foglalta:

Az az ideológia, hogy
– ha szegény vagy, akkor éhen is dögölhetsz,
– ha nem termelsz elég GDP-t, akkor betegen nincs rád szükség,
– ha csóró családban születtél, akkor az is maradsz
– falun vagy földesúr lehetsz, vagy ha nem állsz be szolgálni, akkor cseléd, jobbágy.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: