Gábor György
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem vagyok Magyarországon, a reakcióidő spétes egy kicsit.

Zoltán Lakner barátomnál olvasom, hogy Balog Zoltán református lelkész, mindenhez nem értő miniszter, a seggnyalás-maximalizálási versenyben Orbánt új Noéként köszöntötte.

Utánanéztem, s valóban!

Azt is mondta Balog, hogy Noén is csak nevetett mindenki, és bolondnak tartották őt, amikor a bárka építésébe belefogott, aztán neki lett igaza. Nem tudom, Balog lelkész ezt a hollywoodi filmbe illő sztorit a Biblia mely kiadásában olvasta, mert Noé történeténél ilyen elő nem fordul. 


Ámde!


Ha belegondolunk abba, hogy a Biblia “Tevat Noah”-ként említi azt a bárkát, ám a szó eredetileg ládát, dobozt jelent, s továbbá, ha hozzátesszük, hogy évezredek zsidó kommentárjai legtöbbször úgy emlegették ezt a ládát, mint ami átmenti az élet magját, akkor, ha felidézzük, mi is az élet magja, Balog Zoltán bibliai szövegértelmezése nyomán így utólag is igazat adhatunk Simicska Lajos klasszikus definiciójának.


De ha már Noénál tartunk, nem tudom, Orbán, az új Noé és Balog, az új kinyilatkoztató tudja-e, hogy a Noéról elnevezett “hét noahita törvény”, amely nem csupán a zsidókra, hanem valamennyi népre vonatkozik, tartalmazza a lopás tilalmát is. 


Úgy bizony! 


És amikor Noé egész családjával beszállt abba a ládába (bárka), a bibliai textus nem számolt be arról, hogy bármelyiküknél lettek volna lopott pénzek, alig világító lámpatestek, s fene nagy állami (örökkévalói) hitel.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: