Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Gajda Péter, Kispest szocialista polgármestere nem akármilyen lépést tett. Joggal lehetünk ismét nagyon büszkék rá.

Kispest szocialista polgármestere fantasztikus dolgot tett ismét, Gajda Péter ezúttal kitűzte a Székely zászlót a Polgármesteri Hivatalra, Mihai Tudose az európai politikában megengedhetetlen kijelentései miatti tiltakozása jeléül.

Az ügy előzménye, hogy a román miniszterelnök nem átallotta azt mondani, hogy: HA A SZÉKELYFÖLDI INTÉZMÉNYEKRE KITESZIK A SZÉKELY ZÁSZLÓT, AKKOR AZOK IS LÓGNI FOGNAK AKIK KITETTÉK AZT.

Mihai Tudose román miniszterelnök kijelentése teljességgel felháborító és elfogadhatatlan. Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke a nyilatkozat visszavonására, és bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt,miután az megfenyegette a székelyföldi magyar közösséget.

Borboly Csaba, aki a székelyföldi Hargita megye önkormányzatát vezeti ezeket mondta Tudose nyilatkozata után: “Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le.”

Jelentőségteljes, hogy a székely zászló használata révén nem egy magyar állami szimbólum tűnik fel Romániában mint a helyi magyarok szimbóluma, s így a románok nem téveszthetik össze a székelyek autonómiaigényét az 1945 utáni európai békerendszerbe nem illeszkedő vélt magyar területi revizionizmussal.

Mindenesetre olybá tűnhet, Tudose miniszterlnök úr nincsen tisztában sem a történelemmel, sem a székelyföldi magyarság szimbólumaival. Miután 2012-ben az RMDSZ kiesett a román parlamentből, a hatalom egyre inkább zaklatni kezdte a zászlót kitűző székelyföldi közintézmények, iskolák vezetőit, és ez ellen tiltakozva még többen tűzték ki azt.

Az lenne a minimum elvárható egy XXI. századi, európai politikustól, hogy minden erdélyi magyar embertől kérjen bocsánatot.

Itthon is remélhetőleg sokan követik majd Gajda Péter szocialista polgármester példáját.

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: