2017. szeptember 15. Vekerdy Tamás, interjú. Fotó: Tóth Gergő
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az elmúlt héten nagy vihart kavart, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma fél évet adott az iskoláknak és az óvodáknak, hogy készítsenek úgynevezett HIT-et, azaz Honvédelmi Intézkedési Tervet.

Az iskoláknak küldött levél szerint a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy “esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre”.
A minisztérium egy 34 oldalas mintát is küldött az iskoláknak, amelyben részletesen leírták, hogy vészhelyzet esetén milyen feladatokat kell kiosztani az iskolai dolgozók közt.

A HIT- el kapcsolatban a Lánchíd Rádió kérdezte Vekerdy Tamás gyermekpszichológust. A szakember szerint a dolog úgy marhaság, ahogy van, semmilyen formában nem igaz, amiről a kormány beszél:

“. „Nem, a NATO nem kötelez erre senkit”– emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány arra hivatkozott, hogy a NATO Válságreagálási Rendszere előírja, hogy a tagállamoknak minden olyan lehetőséget meg kell teremteni, amely a lakosság felkészítését segíti egy esetleges krízishelyzet bekövetkezése esetén. Megemlítette, hogy a NATO nem szokott ilyenekre reagálni, most a katonai szövetség illetékese cáfolta a kormány állítását.

Vekerdy keményen fogalmazott:

“„Ez egyike a sok ostoba propagandafogásnak, amelyek egyrészt teljes hülyeségek, másrészt remekül működnek. Egy országot riogatnak azzal, hogy óvodásaink, iskolásaink élete veszélyben”
A pszichológus meggyőződése, nem létező dolgokkal küzd a kormány, a terv nem azt a célt szolgálja, hogy a gyerekeinket védenénk valamitől. Szerinte “egyszerűen” a Fidesz választási kampánya egyik fogásáról van szó. A párt, ahogyan már megszoktuk, más, fajsúlyosabb ügyekről tereli el a közvélemény figyelmét.

A beszélgetés végén általa mondottakat, szó szerint idézzük:

“Szerencsére mi magyarok slendriánok vagyunk, nálunk ez is, és minden slendriánul működik. Ezekben is bízunk egy kicsit. De azért látjuk ennek a veszélyét. Felelőtlenség, súlyos felelőtlenség így bánni egy országgal, egy nemzettel, egy populációval.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: