Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Húsba vágó, őszinte nyílt levél egy 34 éves tanárnőtől, aki nagy fájdalmakkal él.
“Egy kiskunfélegyházi Nemzeti Fórumos önkormányzati képviselő, orvos egyszer azt mondta, hogy az emberek fejében kellene rendet tenni, mivel a várólistás betegségekkel lehet várni, hiszen nem sürgősek.
Önöket is megkérdezem: lehet 4 évet várni egy életminőség javító műtétre, csakmert az OEP-utód csak heti egyet finanszíroz? Lehet?” – teszi fel a kérdés joggal Eszik Bence a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom alelnöke a facebook oldalán .

Íme a tanárnő levele változtatások nélkül:

“Őszintén

Krámli Kinga vagyok, 34 éves. Több felelősségteljes hivatásom van. Világ- és népzenei formációk (Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet) volt és jelenlegi énekese vagyok. A mindennapokban pedig pedagógus, osztályfőnök. Mindezek mellett egy rejtélyes betegséggel is küzdök. Endometriózissal.

Tegnap fogalmazódott meg bennem egy gondolat: Most még jobban gyűlölöm a betegségem, mert nemcsak testileg, már lelkileg is elviselhetetlen fájdalmakat okoz. Elegem van, nem bírom tovább. Úgy érzem, nem tudok teljes életet élni. Megtöröm hát a csendet, szeretném kiírni magamból, mit érzek, min megyek keresztül hosszú évek óta.
Ismeretségem a betegséggel 9 éves, hisz akkor diagnosztizálták nálam a IV. stádiumú, súlyos bélendometriózist egy műtét alkalmával. Korábban is sejthető volt panaszaim alapján a betegség, de a bizonyosságot nálam is, mint minden esetben, a műtét adta.

Az endometriózis röviden ismertetve: a méhet körülvevő méhnyálkahártya jelenléte a méhen kívül. Hasonlóan a jóindulatú daganatokhoz, szövethatárokat nem tisztelve tör be más szervekbe, roncsolva azokat. Nálam bélérintettségű a betegség. Összenövesztette a beleimet egymással, a méhemmel, a petefészkemmel. Csokoládécisztám is lett, mely ennek a betegségnek a „kísérőtünete”. Az akkori többórás műtét alkalmával oldották az összenövéseket, eltávolították a cisztát, és a bél falán található endometriózisos csomókat leszedték. De tudták, ha súlyosbodik az állapotom, csak a bélszakaszkimetszés lesz a megoldás. Nos, mára súlyosbodott. A bél falán belülre is betörte magát a betegség, ott szűkítve a bél lumenét több helyen. Elviselhetetlen fájdalmakkal élek. Rengeteg fájdalomcsillapítót szedek. A tüneteim egész hónapban jelen vannak szinte, csak pár nap enyhülésem van.

Fájdalmaim mostanra leggyakrabban éjjel vagy hajnalban jelentkeznek, és a gyógyszerek hatására sem szűnnek meg, legalább két órán belül sem.

Két hónap után, mostanra már túl vagyok a vizsgálatokon, és egyértelműen szükségessé válik a nagyműtét, amely igen kockázatos. Nagyobb orvosi teamet: nőgyógyászt, sebészt, urológust igényel. Illetve egy eszközt: bélvarró gépet. Ilyen mély érintettségű endometriózisos műtétből viszont csak heti egyet támogat az OEP-utód (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő). Ezért a várólista is hosszú.

Nekem most, jelen állás szerint 2022. január 19-én lesz az operációm. Négy év múlva. Pedig én addig nem bírom. Ha bélelzáródásom lenne, akkor persze életmentő műtétként azonnal cselekednének. Vagy megműtenek a jövő hónapban kétmillió forint ellenében, a klinikán működő kft.-n keresztül. És ez most nagyon nem jól hangzik. Még ha valamilyen csoda folytán elő is teremteném a pénzt, akkor sem szűnne meg ez a probléma globálisan.
Ezért szólalok most fel én is. Nagyon szeretném, ha lecsökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez, enyhülést adva a betegeknek. És nagyon szeretném, ha meghallanák a hangomat, mert én ezt én már tényleg nem bírom.

És nagyon köszönöm a szeretteim, barátaim lelki támogatását, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány áldozatos munkáját, amit minden betegért tesznek. Hálás vagyok az orvosoknak, akik ilyen körülmények között is próbálnak segíteni rajtunk. Kitartást mindannyiunknak!

Tisztelettel
Krámli Kinga”

Nem csak az állampolgárnak van kötelezettsége az állammal szemben, hanem az államnak is lenne talán a polgáraival szemben. Például, hogy ne kelljen hónapokat várni a szükséges vizsgálatokra. Ezért indítottuk el a Várólista? Nem!- Petíció a magyar egészségügyért című kezdeményezésünket. Olvasható a Societas facebook oldalán. Ha egyetértesz itt tudod elolvasni és aláírni: http://varolistanem.hu/alairom/

Forrás: Facebook / kiskunságOn / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: