forrás: Civilhetes
forrás: Civilhetes
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nehéz máshogyan értékelni a nyilvánosságra került adatok tükrében.

Rejtélyes módon újabb 4 párt kapott büntetést az Állami Számevőszéktől. Bár az ÁSZ hivatkozása szerint csak a hatályos jogszabályok alapján készítette el jelentéseit, a pártok egészen más állásponton vannak.

A mérce.hu számolt be arról, hogy a Jobbik gigabüntetése után újabb 4 párt, az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd kapott furcsa büntetést az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ). Mind a 4 párt kapcsán az irodabérlést kifogásolja a volt Fidesz-képviselő, Domonkos László által vezetett testület. A pártok szerint az ÁSZ döntései nevetségesek.

Az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, és a DK is megerősítette a Mérce értesülését, hogy az Állami Számvevőszék a 2015-ös és a 2016-os évet illetően megbírságolta a pártokat. Változó, 5 és 10 millió forint közötti összegre. A bírságokban közös, hogy a Számvevőszék nem fűzött indoklást a bíráság összegéhez.

A Párbeszéd már felhívást is közzétett szimpatizánsai körében, melyről mi is beszámoltunk, ugyanis ez a büntetés a párt több havi működési költségének felel meg, így a büntetéssel veszélybe kerül Karácsony Gergely kampánya is.

A Párbeszéd központi irodájának bérlése kapcsán állapította meg az ÁSZ, hogy tiltott állami támogatást vesznek igénybe. Az esetben az a furcsa, hogy ez ugyanaz a 2014-ben keletkezett irodabérlet, amit az az évi jelentésében már vizsgált az ÁSZ, de akkor nem talált benne kivetnivalót. Sőt az irodát, mivel azt a képviselőknek járó irodabérlet terhére bérli a Párbeszéd, hivatalosan az Országgyűlés Hivatala is bérli egyharmad részben, és az sem talált kivetnivalót a szerződésben.

Sebián-Petroszki László, a DK pártigazgatója is hasonló problémákat vetetett fel. Náluk az adott időszakban 25 vidéki és 2 központi irodát vizsgálhatott az ÁSZ, de a jelentéstervezet nem mondja meg még azt sem, mely irodákat és milyen alapon tartotta illegális támogatásnak a szervezet. Sebián szerint azért is nevetséges a büntetés, mert az ÁSZ nem vette figyelembe, hogy 2014 óta bérlik azok nagy részét, van, amelyikben felújítást is végeztek, így növekedett a bérlés óta az ingatlan értéke. Szerinte az ÁSZ-nak inkább örülnie kéne, hogy nem borzasztó drágán bérelnek a pártok ingatlanokat. Úgy gondolja, ez a mostani büntetés a Jobbikra kiszabott büntetés folytatása, az ellenzéki pártok ellehetetlenítéséről szól.

A teljes történet elolvasható a mérce.hu oldalán erre a linkre kattintva.

Mérce.hu/BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: