Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sokszor került már a művész a hatalom célkeresztjébe.

Székhelyi Józsefről nem lehet elmondani, hogy túlságosan kormánypárti lenne. 2005-ben az SZDSZ országos küldöttgyűlésén felhasználta a Himnusz egy általa átköltött részletének Orbán Viktor gúnyolására kihegyezett, egyes vélemények szerint a nemzeti érzelem megsértésére alkalmas változatát, amiért támadások érték. Feljelentést is tettek nemzeti jelkép megsértése címén, azonban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette az eljárást, mivel „…a feljelentett személy sokat idézett kijelentésével nem követett el bűncselekményt.”

2011-ben a művész Eger Megyei Jogú Város „Középkori Piactér” elnevezésű rendezvényén lépett volna fel Villon-felolvasásával, de ezt az egri önkormányzat kulturális bizottságának 2011. szeptember 21-i ülésén elutasították, Székhelyit „mocskos SZDSZ-es zsidó”-nak titulálva. Később a kulturális bizottság elnöke bejelentette, hogy hibát követett el, és őt a polgármester javaslatára a közgyűlés leváltotta tisztségéből.

Lehet politikai munkássága alapján rajongani vagy utálni a Jászai Mari – díjas színművészt azonban egy dolog bizonyos: művészetével generációkra gyakorolt komoly hatást.

Most azonban a 70 éves művész sokkoló bejelentést tett:

– Komoly egészségügyi problémával nézek szembe, miközben a számomra meghatározó, gyönyörű munkáimat végzem. Lelkileg és fizikailag nem könnyű korszakot élek meg, hogy finoman fejezzem ki magam – mondja a BorsnakSzékhelyi József. – Mellkasi problémával műtöttek, és eközben az orvosok feltárták, hogy a baj nem közönséges. Rövidre fogom, az orvosaim szerint rákos vagyok. Ez a helyzet.

– Megpróbálok minden energiámmal megbirkózni azzal a helyzettel, hogy tíz kilót fogytam. Nem gyöngülhetek, hogy a feladataimnak eleget tudjak tenni, hogy apuka maradhassak egy darabig legalább – teszi hozzá. – Remélem, létezik megoldás, minden bizodalmam a XXI. századi orvostudományban van, és a nagyszerű doktoraimban. Egyáltalán nem adom föl, ellenállok, harcolok ezzel a szörnyedelemmel. De azért belátható, hogy ez most megvisel. Remélem, elég erős maradtam, hogy győzni tudjak. A legsebezhetőbb pontom a türelem. Világ életemben az volt a bajom, hogy nem vagyok elég türelmes. Szinte alig alszom, mert eszem magam. Ahogy a Hamletben mondják: “csak ne volnának rossz álmaim”.

– Most pihenésről nincs szó. Most munka van, meg család. Főleg a család, a gyerekeim, unokáim, az életünk. Mert első az élet. De annak szerves része a szakmai életem is. Nem lehetek inaktív, nem merülhetek el az önsajnálatban, nem szabad igazodnom ehhez az igazodhatatlan origóhoz, hogy baj van. A bajjal foglalkozzanak a szakemberek, nekem az a dolgom, hogy az instrukciójukat betartva, megpróbáljak úrrá lenni azon, ami megpróbál engem megsemmisíteni.

Sok kitartást kívánunk Művész úr!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: