Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ma reggel villámcsapásként érte a demokratikus közvéleményt Botka László bejelentése: lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Hogy milyen esélyeket és lehetőségeket tartogat ez a mozzanat azt a demokrata szavazótábor még csak most kezdi ízlelgetni.

Egy dolog azonban bizonyos, most jött el a pillanat, amikor elválik, ki az aki valóban leváltaná a Fideszt és ki az aki az ellenzék konfliktusain csak a saját bázisát kívánta megerősíteni.  Botka lemondásával jelezte, érti, hogy személye az elmúlt hónapok politikai adok-kapokjában mostanra nem alkalmas arra, hogy egybefogja a baloldal szereplőit.

Ez az akadály azonban most elhárult. A baloldali szavazóbázis pedig egy dolgot vár, a teljes körű összefogást.  Külön listákon indulva a baloldal az esélytelenek nyugalmával állhat rajtvonalhoz a következő választáson. Minden politikai ambíciót tehát a a kormányváltásnak kell alárendelni. Az MSZP meghozta azt a komoly áldozatot, amit ez megkövetelt.

Öngyilkosság a külön lista

Hallgatom Juhász Pétert a külön listájáról, de kérem szépen az EGYÜTT 1%-on áll, ha összefog a PM, az LMP az EGYÜTT és megszületik az új pólus (amiről egyébként az EGYÜTT-ön kívül hallani sem akarnak a pártok), akkor sem állnak jobban, mint 6%. Viszont ebben az esetben a bejutáshoz 15% kellene. Vagyis az önökre leadott mintegy 500 ezer szavazat a kukában landol.

Ezt pedig nem engedheti meg magának a baloldal. Egyetlen egy listás szavazat sem veszhet el. Márpedig, ha a kispártok külön listán indulnak akkor ez vár az ellenzékre. Akár 500 ezer kidobott szavazat. Pont annyi mint amennyit a Fidesz pluszban szerezhet a határon túli szavazatokon.

Elhárult az akadály, megszülethet a közös lista. Botka lemondásával és Molnár Gyula MSZP elnök szavaival világossá vált, az MSZP elfogadja Gyurcsány Ferencet a közös listán és vele együtt a Demokratikus Koalíciót.

Most úgy áll a helyzet, hogy minden adott Orbán leváltására. Ha az ellenzéki pártok az elmúlt hónapokban őszinték voltak akkor most itt a történelmi lehetőség.

Ha pedig csak a stokik számítanak, hatalmon tartják Orbánt. Ez a mostani helyzet fő kérdése. Vagy mindenki belátással lesz, úgy mint az MSZP vagy vége a dalnak. Egy biztos, most már az MSZP nem lehet sem alapja a kifogásnak sem kerékkötője az együttműködésnek.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: