Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom szerint, a 2010-es kormányváltás egyértelmű vesztese a generációnk, a fiatalok.

Világosan látszik ez, ha az oktatás mai helyzetére, az évről évre növekvő kivándorlásra vagy csak pusztán arra a tényre gondolunk, hogy 0 Forinttal emelkedtek a hallgatói ösztöndíjak a Fidesz kormány hét éve alatt. Alig van olyan mutató, mely ne azt jelezné, hogy romlottak a fiatalok lehetőségei Orbán regnálása alatt.

Természetesen nincs ez másképp a felsőoktatási felvételi kapcsán sem. A felvi.hu statisztikai adataiból világosan kiolvasható, hogy míg 2010-ben nagyságrendileg 100 ezer diák kerülhetett be a felsőoktatásba, 2016-ra ez a szám megközelítőleg 70 ezerre olvadt.

Ma a ponthatárok éjszakáján 30 ezerrel kevesebb esély, 30 ezerrel kevesebb lehetőség és 30 ezerrel kevesebb megvalósult állom vár a tovább tanuló diákokra.

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom aggasztónak tartja, hogy ilyen mértékben csökkent a felvett hallgatók száma a Fidesz kormány alatt, ezért hívta fel  a figyelmet ezekre a statisztikai adatokra a Ponthatárok Parti előtt egy élőképpel.

További aggodalomra adhat okot, hogy a Fidesz arra készül, hogy 2020-tól bevezeti a kötelező nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez. Egyes szakértői becslések szerint ez további 40%-os csökkenést eredményezhet.

Szervezetünk úgy látja, hogy a generációnk nem is remélhet változást a jobboldaltól, hiszen az egy munkaalapú társadalmat épít, ami nem a kiművelt emberfők sokaságán alapszik. Ez a világkép áll szemben a baloldallal, melynek célja a tudásalapú társadalom megteremtése. Tehát világos az, hogy érdemi változást csak a 2018-as kormányváltástól, a Botka-kormánytól remélhet a generációnk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: