Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A legnagyobb ellenzéki párt az MSZP jól zárta az évet. Egyre erősebb a hangvétel és egyre több a szavazó is.

Ezt alá is támasztja a HVG.hu mai cikke is, melyben az újság a Republikon intézetre hivatkozva az alábbit írja:

Decemberben nőtt az MSZP támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is, a szocialista párt támogatottsága utoljára 2016 júniusában volt ilyen magas – derül ki a Republikon Intézet decemberi felméréséből.

A Republikon felméréséből az derül ki, hogy a teljes népességen belül nőtt az MSZP és a Fidesz támogatottsága is: a megkérdezettek 31 százaléka a kormánypártot, 11 százaléka az MSZP-t támogatja.

© Republikon Intézet

A pártválasztókat vizsgálva szintén meghatározó az MSZP erősödése. A szocialista párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, jelenleg a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra, ami 2016 júniusa óta a legjobb eredmény, amit az intézet mért.

Mindeközben Tóth Bertalan a szocialisták frakcióvezetője hosszú interjúban ecsetelte a párt terveit.

Nem elég a kormányt kritizálni, hanem önálló alternatívát is kell mutatni – ez Tóth Bertalan politikai hitvallása. Az MSZP frakcióvezetője szerint a parlamenti képviselőcsoport sokat tehet azért, hogy a legnagyobb demokratikus ellenzéki pártot egyre többen kormányzóképesnek lássák.

– Milyen célokkal vette át a frakció vezetését?

– A feladat az első pillanattól egyértelmű volt: a korábbinál sokkal szervezettebb és hatékonyabb parlamenti munkára van szükség. Úgy gondoltam, tartalmilag is változtatnunk kell, mivel nem elegendő az urizáló fideszes elit kritizálása – ami persze roppant fontos –, hanem kormányzóképes alternatívát is kell mutatnunk. Egy olyan MSZP-frakciót szeretnék kialakítani, amely kőkemény ellenzékként szembesíti a Fideszt a saját korrupciójával és igazságtalanságaival, s közben önálló, saját kezdeményezésekkel megmutatjuk, hogyan oldanánk mi meg a magyar emberek problémáit.

 

– Ez a konstruktív ellenzékiség?

– Nem, ez annál sokkal több. Azt szeretném, ha felelős ellenzékként látnának minket az emberek. Ez az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a realitásokat figyelembe vevő, szakmailag megalapozott javaslataink vannak, amiket aztán közérthető kommunikációval el is tudunk mondani.

 

– Mostanában egyre többször hallani, hogy a parlamenti munka súlytalanná vált, nem érdemes bele energiát fektetni. A DK például ki is vonult a törvényhozásból. Ön hogy vélekedik erről?

– Szerintem a helyzet egyértelmű. A választóink minket arra hatalmaztak fel, hogy képviseljük az érdekeiket, és ez alól semmi nem adhat felmentést. A Parlament nyilvánossága kiemelt és fontos lehetőség az ellenzéki alternatívák bemutatására. Amikor az előbb felelős ellenzékiséget említettem, épp erre gondoltam: mivel az MSZP-nek van frakciója, ez számos lehetőséget ad arra, hogy számon kérje a kormányt. Ha ezt a lehetőséget feladnánk, akkor a rendelkezésünkre álló időkeretet a Fidesszel nyíltan vagy titokban együttműködő Jobbik kapná meg, ezt pedig egészen egyszerűen nem engedhetjük meg. Mi nem fogjuk cserbenhagyni azokat, akiket képviselünk.

 

– Az előbb a közérthető kommunikációt említette, és az utóbbi hetekben valóban feltűnt, hogy a frakció tagjai visszatérő rendszerességgel használják a „biztos megélhetés” és az „urizáló fideszes elit” kifejezéseket. Gondolom, ez nem véletlen…

– Igen, ezek tömör, de nagyon fontos üzenetek. Ha az urizáló fideszes elitről beszélünk, akkor mindenki tudja, hogy azokra a helikopterező, kastélyokat, luxusvillákat és yachtokat vásárló kormánypárti politikusokra és családtagjaikra, haverjaikra gondolunk, akik nem a saját tehetségük révén gazdagodnak, hanem az adófizetők pénzének szisztematikus ellopásával lettek sokszoros milliárdosok. A biztos megélhetés hasonlóan egyszerű kifejezése a törekvéseinknek. Azt jelenti, hogy ebben az országban nem elég csak dolgozni, hanem sokkal fontosabb, hogy az a munka egzisztenciális biztonságot is nyújtson. Erre építve dolgoztuk ki a biztonságos megélhetés négy pontját, ami a következő: Legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, csökkenjenek a munkaadókat terhelő járulékok. Térjünk vissza a korábbi nyugdíjemelési rendszerhez, mert a korábbi számítási mód alapján a megalázó 0,9 százalékos emelés helyett most több mint 3 százalékos nyugdíjemelésnek kellene jönnie. Csökkenjenek az energiaárak, senki se fizessen többet az energiáért, mint amibe az valóban kerül, és folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése!

 

– Az új pártvezetés mellett az új frakcióvezetés is elkönyvelhetett egy jelentős politikai eredményt: az október 2-i kvótanépszavazás eredménytelen lett. Ön szerint minek volt köszönhető ez a siker?

– Sokat tettünk azért, hogy ez így legyen. Az MSZP frakció 29 képviselője 226 kampányeseményen vett részt a népszavazási kampány során, ami fejenként átlagosan 8 alkalmat jelent. A kitartó munka eredményeként pedig az emberek felismerték, hogy igazunk van, amikor azt mondjuk: voksokkal és rendeletekkel nem oldható meg a menekültválság. Az urizáló fideszes elit eltapsolt 20 milliárd forintot és kudarcot vallott. Ma már teljesen világos, hogy a magyar miniszterelnöknek nem a menekültválság megoldása volt a célja, hanem az európai együttműködés szétfeszítése. Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy a menekülthelyzetre nincsenek különutas nemzetállami megoldások. Közös megoldást kell találni, és mi le is tettünk egy ilyet az asztalra, amikor a Parlament elé terjesztettük a Felelősség és biztonság című programunkat, amit aztán Brüsszelbe is kivittem. Ez a csomag konkrét javaslatokat tartalmaz a közös uniós határvédelemtől egészen a finanszírozási megoldásokig. Az ilyen elképzelések működnek. Meg lehet nézni: nem azért nem jönnek most a menekültek, mert a magyar miniszterelnök rendezett egy népszavazást, hanem mert az Európai Unió és Törökország megállapodott a helyzet kezeléséről…

 

– A letelepedési kötvények eltörlését egyesek szerint a Jobbik „lenyúlta” az MSZP elől. Ezt hogy látja?

– A kritizálóknak csak annyit üzenek: az MSZP soha nem fog elvtelenül seftelni a Fidesszel úgy, ahogy azzal a Jobbik próbálkozott. Mi kezdettől fogva elvi alapon elleneztük a letelepedési kötvényeket. Meg lehet nézni: még szeptemberben benyújtottunk egy törvényjavaslatot, amely sokkal szigorúbb és következetesebb a Jobbik javaslatánál. Mi ugyanis nem csak eltörölnénk a letelepedési kötvényeket, hanem a kötvényforgalmazók átvizsgálását és 75 százalékos megadóztatását is követeljük. Ha a Jobbik valóban elvi alapon félti Magyarország biztonságát és harcol a korrupció ellen, miért nem szavazta ezt meg?

 

– Mit tehet az MSZP frakciója most, hogy a kormány láthatóan megkezdte az osztogatások időszakát?

– Megmutatjuk az embereknek, hogy milyen hazug és igazságtalan módon teszik ezt. Az urizáló fideszes elit megemeli a minimálbért, de ezzel tönkreteszi a magyar kis- és középvállalkozásokat, miközben horribilis adókedvezményt ad a multiknak. A nyugdíjasoknak mindössze egyszeri tízezer forintos juttatást küld ahelyett, hogy megadná nekik azt dupla mértékű nyugdíjemelést, ami az idős embereknek jár. A nyugdíjasok ennél sokkal többet érdemelnek! Az urizáló fideszes elit rezsicsökkentésről beszél, miközben az energia ára az elmúlt két évben 50-60 százalékkal olcsóbb lett, de a magyar emberek még mindig a drága tarifákat fizetik. Hát pont a kormány nyerészkedik a magyar családokon! Az alapvető élelmiszerek közül is csak annak az áfáját csökkentették, amelyben a haverjaiknak érdekeltségeik vannak. Mészáros Lőrinc sertéshizlaldát nyitott, és rögtön csökkent a sertéshús fogyasztási adója… Az MSZP azt mondja, ez nem elég. A biztos megélhetéshez az összes alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kell!

 

– Most év végén beszélgetünk, az új év elején mindenki fogadalmakat tesz. Az MSZP frakcióvezetője mit ígér?

– Felelős és kőkemény ellenzéki magatartást, mert ebből alakul majd ki a kormányzóképesség. Továbbra is a legfontosabb célunk, hogy harcoljunk az emberekbiztos megélhetéséért, és azért, hogy az MSZP-t választási győzelemre segítsük 2018-ban.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: